Hurtigruten : de mooiste zeereis ter wereld

 --> update 09/01/14 : we hebben de Hurtigrutenreis omgeboekt naar begin maart.  We varen ook, door de kortere verlofperiode, enkel de noordelijke route Bergen - Kirkenes, van 1 maart tot 7 maart.
De excursies blijven, behalve de zee-arenden, vermits deze enkel op de noord-zuid route te boeken is.

De kogel is door de kerk en de tickets zijn geboekt : in april gaan we eens NIET naar het Zuidwesten, maar we schepen in op de MS Finnmarken van de Hurtigruten Rederij om een trip te doen die algemeen beschouwd wordt als 'de mooiste zeereis ter wereld'.  We schepen in op 8 april in Bergen, varen helemaal tot in Kirkenes en ontschepen op 18 april in Trondheim.
Er wordt beweerd dat er geen betere en aangenamere manier bestaat om Noorwegen te ontdekken dan met de Hurtigruten. Deze bootreis doet dienst als een soort van ferrydienst en meert aan in 34 verschillende havens langs de Noorse kust en fjorden.
Het verhaal van de Hurtigruten begint in 1893. Door de vishandel was er dringende nood aan een bevaarbare zeeweg om Zuid en Noord-Noorwegen te verbinden.
Er bestonden geen duidelijke en betrouwbare zeekaarten die de schepen veilig langs de rotsen en in de fjorden kon loodsen. De Noorse regering gaf de opdracht en de financiële ondersteuning om een dergelijke route te vinden en zo slaagde kapitein Richard With met zijn stoomschip Vesterålen er in om 1893 een bevaarbare zeeweg in kaart te brengen. Eerst enkel tot in Hammersfest maar weinig later tot in Kirkenes. Een hele onderneming aangezien er nog maar 2 marinekaarten bestonden en ten noorden van Trondheim slechts 28 vuurtorens de kust verlichtten. 
Deze 'snelle route', waar men zelf 's nachts kon varen werd 'Hurtigruten' genoemd.
Sinds aanvang deden de schepen dienst als postschip, vrachtschip, passagiersschip, 'schoolbus' en zelf om families uit ver afgelegen gebieden bij elkaar samen te brengen.
De sfeer van deze tijd kan men nu nog proeven tijdens het laden en lossen in de 34 havens die Hurtigruten op haar reis langs de kust aandoet.
Tot op heden vervult de Hurtigruten nog altijd deze taak maar in al die jaren is er wel wat veranderd.  De passagiersaantallen stegen, het vrachtaandeel werd minder en de schepen werden groter en sneller. Momenteel telt de Hurtigruten 11 schepen die de kust dagelijks afvaren. De boten hebben verschillende indelingen en capaciteiten en op de recentere schepen zijn meer cruisefaciliteiten om het stijgend aantal passagiers meer comfort te bieden.
’s Werelds mooiste zeereis is synoniem voor ontspannend genieten van de indrukwekkende fjorden, prachtige rotsformaties en pittoreske vissersdorpjes.

We hebben al een tocht geboekt met de huskyslee, een boottocht naar zee-arenden en een excursie naar de Noordkaap.
Het was niet makkelijk om het Zuidwesten in april (volgens ons de ideale reismaand voor die bestemming), af te zweren, maar vermits we er in december ook al naar toe gaan vonden we het nu het gepaste ogenblik om de lang gekoesterde Hurtigruten-wens nu eens te boeken.

Ons programma ziet er als volgt uit (een greep uit de brochure, lang niet alles zullen we doen) : 

Dag 1: inscheping in Bergen
Vanaf 18.00 uur ligt uw Hurtigruten schip klaar voor inscheping. Afhankelijk van uw uur van aankomst in Bergen heeft u de gelegenheid om de charmante haven- en Hanzestad te verkennen. Bezoek Bryggen met haar karakteristieke houten huizen langs de haven of ‘Gamle Bergen’, het oude goed bewaard gebleven stadsgedeelte met haar witte huisjes met rode daken, smalle steegjes, het Hanseatisch Museum of de vismarkt op het plein waar dagelijks allerlei verse vis verkocht wordt. Als u de Fløibaan neemt naar de 319m hoge stads-berg heeft u een prachtig uitzicht op de stad en de fjord. Om 20.00 uur (’s winters om 22.30 uur) begint uw reis per Hurtigruten door de Hjeltefjord.

Dag 2: Ålesund en Geirangerfjord 
Tussen scheren en eilanden door vaart het schip noordwaarts naar Ålesund. De stad is een echte ‘Art Nouveau’ parel, de mooiste huizen vindt u in de Apotekergate en de voetgangerszone Kongensgate. Het uitzicht vanaf de berg Aksla mag u niet missen - 418 treden brengen u naar de top. Ontdek de drie eilanden waarop Ålesund gebouwd is, de schilderachtige zeeengte, de glinsterende zeeën en de sneeuwbedekte bergtoppen van de Sunnmørsalpen. In de zomermaanden vaart uw Hurtigruten schip door de Storfjord in de spectaculaire, 15 km lange Geirangerfjord. Na de ijstijd lieten de gletsjermassa’s deze diep doorgroefde kustinhammen achter. De tot wel 800 m hoge rotswanden, grandioze watervallen en eenzame bergboerderijen gelden als het meest bekende reisdoel en meest geliefde fotomotief van West-Noorwegen.

Dag 3: koningsstad Trondheim 
De oude koningsstad Trondheim is de moeite waard. Vanaf de oude stadsbrug ‘Gamle Bybrua’ heeft u een mooi zicht op de stad. De houten brug werd in 1861 in neogotische stijl gebouwd en was vroeger de enige toegang tot de binnenstad. In de Nidarosdom, Noorwegens grootste gotische kerk worden sinds 1988 de Noorse kroonjuwelen in een zijkapel getoond. Tot nu toe werden 7 koningen en 3 koninginnen in de kerk gekroond. Bezienswaardig zijn ook de oude, op palen gebouwde houten pakhuizen aan het water en het geheel in rococo stijl gebouwde Stiftsgården, waar de koninklijke familie verblijft bij bezoek aan Trondheim. Door een fotoboeklandschap bestaande uit duizenden eilanden en schilderachtige scheren vervolgt u de reis in noordwestelijke richting. Na de Stokksund pas-sage legt het schip ’s avonds in Rørvik aan.

Dag 4: Poolcirkel en Lofoten
Vroeg in de morgen passeert u tussen Nesna en Ørnes de poolcirkel, een denkbeeldige magische lijn op 66º33’51” noorderbreedte, aangegeven met het model van de wereldbol op een klein eiland. In de zomermaanden wordt vanaf Grønøy een bootexcursie naar de Svartisengletsjer aangeboden. Degenen die er voor kiezen aan boord te blijven, reizen langs het indrukwekkende Børvasstinden gebergte naar Bodø. Wanneer de Lofotenwand, een indrukwekkende, tot wel 1000m hoge rotswand van de eilanden-groep Lofoten zich aan de horizon aftekent, liggen de Landegodefjord, Helligvær en Vestfjord achter u. In de Vestfjord worden vanaf januari tot april grote hoeveelheden kabeljauw uit zee opgevist. De kabeljauw wordt nog steeds op rekken gedroogd in de zeelucht en als stokvis geëxporteerd naar Spanje, Italië en Afrika. Tegen de avond bereikt u Stamsund en later Svolvær, de hoofdplaats van de Lofoten. Hier wacht u de romantische schoonheid van de door de Golfstroom beroerde Lofoten: pittoreske kleine vissershavens, rood geschilderde huizen op palen - ook wel ‘rorbu’ genaamd - en stokvis op houten rekken.

Dag 5: Tromsø, poort naar de IJszee
‘s Nachts is uw schip de schilderachtige Raftsund gepasseerd. Mocht u geslapen hebben, dan kunt u op de zuidgaande route deze passage nog eens bij dag meemaken. Na een korte stop in Harstad op de eilandengroep Vesterålen gaat het via Finnsnes verder naar Tromsø, dat u ’s middags bereikt. Er hangt een bijna mediterrane sfeer in de universiteitsstad, die als poort naar de arctische wateren al in het verleden uitgangspunt is geweest voor talrijke poolexpedities. In het ‘Polarmuseum’ en het interactieve centrum ‘Polaria’ krijgt u informatie over de Noorse poolexpedities. Twee kerken zijn een bezoek waard: de houten domkerk met 750 plaatsen een van de grootste van het land en de in 1965 gewijde Ishavskatedral. Deze IJszeekathedraal is om haar eigenzinnige moderne architectuur en grote glasmozaïek ramen wereldberoemd.

Dag 6: Hammerfest en de Noordkaap
Vroeg in de morgen bereikt u Hammerfest, Europa’s noordelijkste stad. Koning Christian VII stichtte de stad in 1789 voor zijn handel met Rusland. Vanaf hier is het nog slechts 2100 km tot de Noordpool. Uw Hurtigruten schip vaart door de Magerøysund naar Honningsvåg. Bezoek in het kader van een optionele excursie het 307 m hoog uit de oceaan verrijzende Noordkaapplateau gelegen op 71º10’21’’ noorderbreedte. Als alternatief raden we het programma met de bootexcursie naar Gjesværstappan, een vogelreservaat met 250.000 trek- en watervogels, aan. ’s Middags, wanneer er langs een van de grootste vogelrotsen van Noorwegen, de Sværholtklubben en de rotsformatie Finnkjerka gevaren word, komen de ornithologen onder u opnieuw aan hun trekken.

Dag 7: Kirkenes, het keerpunt van de reis
’s Morgens bevindt u zich op dezelfde lengtegraad als St. Petersburg, Cairo en Istanboel, slechts enkele minuten per auto verwijderd van de Russische grens – in Kirkenes. Daarmee is het keerpunt van de Hurtigrutenreis bereikt. Voor degenen die per vliegtuig terug reizen betekent het afscheid nemen en volgt de ontscheping.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten