03 maart 2014 - Kristiansund - Rorvik (1e x poollicht)Als we deze morgen opstaan liggen we reeds aangemeerd in Trondheim.  Hier blijven we tot de middag zodat we, na het ontbijtbuffet, meer dan voldoende tijd hebben om de stad in te trekken.Trondheim (160.000 inwoners) was de eerste hoofdstad van Noorwegen en is gelegen bij de monding ( = os ) van de Nid Rivier, vandaard Nidaros, dat nu Trondheim heet.  Na verhitte discussies heeft de meerderheid van de inwoners de oude nam uit de sagen afgewezen.
Langs de zowel lange als de brede Trondheim-fjord bevonden zich vruchtbare gronden. Dankzij de landbouw, bosbouw, visserij en jacht genoten de bewoners een relatief hoog welwaartspeil.
Van hieruit begonnen ook de vikingtochten.


De Nidaros kathedraal is een nationaal monument en één van de grootste Gotische bouwwerken van Noord-Europa.  Door de bouwstijl en het omringende kerkhof heeft de kathedraal een, bijna, mystieke indruk.


Op Architectuurgebied is Trondheim een houten stad.  Na de stadsbrand van 1681 tekende de Luxemburger Johan Casper von Cicigon een nieuw standsplan, dat de basis legde voor de huidige stadsstructuur.
Iets voor de middag zijn we terug aan boord voor de lunch.
De afvaart uit Trondheim is niet echt spectaculair vermits we vooral brede akkers en weiden passeren.
Het is echter zalig weer en we profiteren van een rustpauze aan dek.

We moeten oa door een bijzonder smalle fjord (amper 40m breed) en onze Kong Harald moet dan ook de hoorn laten weergalmen om eventuele tegenliggers te verwittigen.Genieten van het uitzichten in the middle of nowhere.
We kruisen een cruise-schip van de rederij Fred Olsen en dat gaat telkens gepaard met een scheepshoorn-begroeting.

Na het avondeten maken we nog een korte cargostop in Rorvik

Op de info-bijeenkomst, de eerste dag van onze reis, had men ons gezegd dat we de telefoon in onze cabine zo konden instellen om 's nachts de aankondigingen te horen als er noorderlicht te zien zou zijn.
Wel, deze nacht, om 23u45 was het zover..."Ladies and gentlemen, we like to inform you that now you can see the mavelous Northern Lights".  Daar we waar bij het boeken van de reis zo op gehoopt zouden we nu dus in werkelijkheid zien : de Aurora Borealis, of het poollicht.
Het is een prachtig lichtspel dat wordt veroorzaakt door zonnewinden, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht.'s Avonds hadden we onze warme kledij al klaar gelegd + de camera's in de juiste instellingen gezet.  We moesten dus enkel nog een goede plaats zoeken op het ijskoude dek.
De sluitersnelheid van de camera stond op zo'n 10 seconden, maar op een zich voortbewegend schip kan zelfs een goed statief niet voor voldoende stabiliteit zorgen om perfecte foto's te maken.
Hieronder toch een selectie van een wonderbaarlijke nacht (na zo'n 30 minuten verdween het poollicht opnieuw even snel als dat het gekomen was).
Het weer : de ganse dag een wolkenloze lucht.  Op het achterdek hangen 2 thermometers en die gaven rond 15u allebei... 24 graden aan (tegen de wand en in de zon, maar wél tijdens het varen...).

1 opmerking:

  1. Wow, wat een schitterend gezicht en wat een bof dat jullie al zo snel van het noorderlicht hebben kunnen genieten. Jammer dat er geen sneeuw licht dat maakt het uitzicht m.i. toch nog net een beetje mooier.
    Hopelijk wordt het vannacht weer feest voor jullie!

    BeantwoordenVerwijderen